Rolletjes van gegrilde courgette, zuivelvrije pesto en eendenborstfilet

Dit aperitiefhapje is altijd een goed idee. In de zomer of winter. Alleen lijkt eendenborstfilet zoiets typisch voor de feestdagen te zijn, maar je kan het eigenlijk heel het jaar door in de gevogelte-afdeling vinden. Laat zeker het vetrandje zitten, want ook hierin zitten gezonde vetten en vetoplosbare vitaminen.

In de zomer kan je de courgetten op de BBQ grillen. In de winter in een grillpan, oven of gewone pan. Met of zonder vetstof. 

Zuivelvrije pesto? Yep, in deze pesto zit geen parmezaan en toch is hij superlekker!

Ook de pijnboompitten vervangen we door pistachen. In pijnboompitten zitten ongeveer 20 g/100 g omega 6 vetzuren en bijna geen omega 3 vetzuren. En in pistachen is het het omgekeerde. Daarin zitten bijna geen omega 6-en en wel ongeveer 13 g/100 g omega 3 vetzuren. We hebben zowel omega 6 als omega 3 vetzuren nodig, maar krijgen over het algemeen veel te veel omega 6-en binnen doordat dit in heel veel kant-en-klare producten zit. De vetten met de meeste omega 6-en zijn zonnebloem-, mais-, soja- en koolzaadolie en deze krijgen we in verhouding tot de omega-3’s 5 tot zelfs 10 keer teveel binnen. Aangezien onze hormonen hiervan gemaakt worden en door een teveel aan omega 6 vetzuren, uit balans geraken, kunnen er gezondheidsklachten ontstaan.

Omega 3 vetzuren zitten ook in groene bladgroenten, dus deze pesto is een heerlijke omega 3 bom! Een aperitiefhapje waarin je je dus helemaal kan laten gaan.

 

 

Recept Afdrukken
Rolletjes van gegrilde courgette, zuivelvrije pesto en eendenborstfilet
Maaltijd Aperitief
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 30 min
Porties
stuks
Ingrediënten
Courgetten
Zuivelvrije pesto
Maaltijd Aperitief
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 30 min
Porties
stuks
Ingrediënten
Courgetten
Zuivelvrije pesto
Instructies
 1. Was de courgetten, laat de schil zitten en snij ze (eventueel met behulp van een mandoline) in dunne plakken.
 2. Gril de courgettenplakken op de BBQ, in een grilpan, in de oven of in een gewone pan met of zonder vetstof. Dit kan met een beetje olijf- of kokoolie, tot de courgetten zacht zijn.
 3. Maak de pesto. Voeg alle ingrediënten van de pesto samen in een blender of mixbeker (voor staafmixer) en mix tot een smeuïge massa. Indien het te droog is voeg je nog wat olijfolie toe.
 4. Open de verpakking van de eendenborstfilets zodat deze op kamertemperatuur komen.
 5. Snij de courgetteplakken in de helft en besmeer met pesto. Leg hierop 2 plakjes eendenborstfilet. Rol het geheel op en steek er een cocktailprikker door.
Notities

Ook lekker met wilde gerookt zalm ipv eendenborstfilet en rauwe komkommer ipv gegrilde courgette.

Deel dit Recept

Blueberry kombucha

Na ondertussen al 4 jaar geen alcohol meer gedronken te hebben, wordt je creatief met mocktails. Je kent het wel, een gezellige zomeravond en je hebt zin in een cocktail. Geen haar op mijn hoofd denkt er nog aan om echte alcohol te nemen, aangezien ik er ontzettend moe van wordt (en het natuurlijk ook hartstikke slecht is voor je lever en je hersenen en je er nog sneller van bijkomt dan van suiker). Heel vaak worden mocktails gemaakt met frisdrank of een bom suiker, maar omdat ik dat ook probeer te vermijden ga ik het aangename aan het nuttige koppelen, door een probioticum als basis voor mijn mocktails te gebruiken en dat is kombucha.

Kombucha is gefermenteerde thee, die gemaakt wordt door een SCOBY. Dit is een cultuur van bacteriën en gisten die in symbiose leven (SCOBY = Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Het ruik zuur en ziet eruit als een troebel goedje, maar eigenlijk heeft het een hele hoop gezondheidsvoordelen:

 • het is een probioticum en zorgt dus voor het onderhoud van je darmflora
 • het helpt je spijsvertering dmv verteringsenzymen
 • het bevat een bom aan anti-oxidanten, waardoor het een immunobooster is
 • het beschermt gewrichten en is hierdoor aan te raden bij arthritis

En het is nog lekker ook :-)! Onderstaand receptje is voor een blueberry kombucha, maar je kan er ook een klassieke mojito mee maken of ga zelf aan de slag en laat me zeker weten welke cocktail jij met kombucha hebt omgevormd. 

Recept Afdrukken
Blueberry kombucha
Maaltijd Aperitief
Prep Tijd 10 min
Porties
glas
Ingrediënten
Maaltijd Aperitief
Prep Tijd 10 min
Porties
glas
Ingrediënten
Instructies
 1. Doe 10 bessen, 8 muntblaadjes, het bessensap en eventuele zoetstof in een glas en kneus het geheel met een stamper of houten lepel.
 2. Voeg het ijs en de kombucha toe en roer alles door elkaar.
 3. Laat, indien gewenst, enkele druppels angostura bitter op het oppervlak vallen.
 4. Garneer met bessen, munt en een schijfje limoen.
Deel dit Recept