Blueberry kombucha

Na ondertussen al 4 jaar geen alcohol meer gedronken te hebben, wordt je creatief met mocktails. Je kent het wel, een gezellige zomeravond en je hebt zin in een cocktail. Geen haar op mijn hoofd denkt er nog aan om echte alcohol te nemen, aangezien ik er ontzettend moe van wordt (en het natuurlijk ook hartstikke slecht is voor je lever en je hersenen en je er nog sneller van bijkomt dan van suiker). Heel vaak worden mocktails gemaakt met frisdrank of een bom suiker, maar omdat ik dat ook probeer te vermijden ga ik het aangename aan het nuttige koppelen, door een probioticum als basis voor mijn mocktails te gebruiken en dat is kombucha.

Kombucha is gefermenteerde thee, die gemaakt wordt door een SCOBY. Dit is een cultuur van bacteriën en gisten die in symbiose leven (SCOBY = Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Het ruik zuur en ziet eruit als een troebel goedje, maar eigenlijk heeft het een hele hoop gezondheidsvoordelen:

  • het is een probioticum en zorgt dus voor het onderhoud van je darmflora
  • het helpt je spijsvertering dmv verteringsenzymen
  • het bevat een bom aan anti-oxidanten, waardoor het een immunobooster is
  • het beschermt gewrichten en is hierdoor aan te raden bij arthritis

En het is nog lekker ook :-)! Onderstaand receptje is voor een blueberry kombucha, maar je kan er ook een klassieke mojito mee maken of ga zelf aan de slag en laat me zeker weten welke cocktail jij met kombucha hebt omgevormd. 

Recept Afdrukken
Blueberry kombucha
Maaltijd Aperitief
Prep Tijd 10 min
Porties
glas
Ingrediënten
Maaltijd Aperitief
Prep Tijd 10 min
Porties
glas
Ingrediënten
Instructies
  1. Doe 10 bessen, 8 muntblaadjes, het bessensap en eventuele zoetstof in een glas en kneus het geheel met een stamper of houten lepel.
  2. Voeg het ijs en de kombucha toe en roer alles door elkaar.
  3. Laat, indien gewenst, enkele druppels angostura bitter op het oppervlak vallen.
  4. Garneer met bessen, munt en een schijfje limoen.
Deel dit Recept