Rolletjes van gegrilde courgette, zuivelvrije pesto en eendenborstfilet

[easy-image-collage id=2628]

Dit aperitiefhapje is altijd een goed idee. In de zomer of winter. Alleen lijkt eendenborstfilet zoiets typisch voor de feestdagen te zijn, maar je kan het eigenlijk heel het jaar door in de gevogelte-afdeling vinden. Laat zeker het vetrandje zitten, want ook hierin zitten gezonde vetten en vetoplosbare vitaminen.

In de zomer kan je de courgetten op de BBQ grillen. In de winter in een grillpan, oven of gewone pan. Met of zonder vetstof. 

Zuivelvrije pesto? Yep, in deze pesto zit geen parmezaan en toch is hij superlekker!

Ook de pijnboompitten vervangen we door pistachen. In pijnboompitten zitten ongeveer 20 g/100 g omega 6 vetzuren en bijna geen omega 3 vetzuren. En in pistachen is het het omgekeerde. Daarin zitten bijna geen omega 6-en en wel ongeveer 13 g/100 g omega 3 vetzuren. We hebben zowel omega 6 als omega 3 vetzuren nodig, maar krijgen over het algemeen veel te veel omega 6-en binnen doordat dit in heel veel kant-en-klare producten zit. De vetten met de meeste omega 6-en zijn zonnebloem-, mais-, soja- en koolzaadolie en deze krijgen we in verhouding tot de omega-3’s 5 tot zelfs 10 keer teveel binnen. Aangezien onze hormonen hiervan gemaakt worden en door een teveel aan omega 6 vetzuren, uit balans geraken, kunnen er gezondheidsklachten ontstaan.

Omega 3 vetzuren zitten ook in groene bladgroenten, dus deze pesto is een heerlijke omega 3 bom! Een aperitiefhapje waarin je je dus helemaal kan laten gaan.

 

 

Recept Afdrukken
Rolletjes van gegrilde courgette, zuivelvrije pesto en eendenborstfilet
Maaltijd Aperitief
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 30 min
Porties
stuks
Ingrediënten
Courgetten
Zuivelvrije pesto
Maaltijd Aperitief
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 30 min
Porties
stuks
Ingrediënten
Courgetten
Zuivelvrije pesto
Instructies
  1. Was de courgetten, laat de schil zitten en snij ze (eventueel met behulp van een mandoline) in dunne plakken.
  2. Gril de courgettenplakken op de BBQ, in een grilpan, in de oven of in een gewone pan met of zonder vetstof. Dit kan met een beetje olijf- of kokoolie, tot de courgetten zacht zijn.
  3. Maak de pesto. Voeg alle ingrediënten van de pesto samen in een blender of mixbeker (voor staafmixer) en mix tot een smeuïge massa. Indien het te droog is voeg je nog wat olijfolie toe.
  4. Open de verpakking van de eendenborstfilets zodat deze op kamertemperatuur komen.
  5. Snij de courgetteplakken in de helft en besmeer met pesto. Leg hierop 2 plakjes eendenborstfilet. Rol het geheel op en steek er een cocktailprikker door.
Notities

Ook lekker met wilde gerookt zalm ipv eendenborstfilet en rauwe komkommer ipv gegrilde courgette.

Deel dit Recept

Bloemkoolpuree, het perfecte alternatief voor aardappelpuree

[easy-image-collage id=390]


Er zijn nu eenmaal gerechten waar verplicht puree in of bij moet. Zoals witloof met ham en kaassaus, prei met gehakt en puree in de oven of puree met zuurkool en worst. Zoete aardappelen zijn hiervoor niet altijd geschikt, maar bloemkool wel. Door zijn eerder neutrale smaak, proef je bijna geen verschil ;-). De textuur lijkt op een zachte mousselinepuree. Om het geheel wat smeuïger te maken kan je er wat room of (schapen)kaas aan toevoegen (indien je zuivel kan of wil eten). Je kan er natuurlijk ook altijd wat kokosroom aan toevoegen, maar de kokossmaak is moeilijker te verbergen dan de bloemkoolsmaak ;-). Het is zelfs makkelijker te maken omdat je geen aardappelen hoeft te schillen. Gewoon diepgevroren bloemkool (die al gewassen en gesneden is) in een pot met kokend water, kruiden, mixen en klaar!

Verder lezen Bloemkoolpuree, het perfecte alternatief voor aardappelpuree