Rolletjes van gegrilde courgette, zuivelvrije pesto en eendenborstfilet

[easy-image-collage id=2628]

Dit aperitiefhapje is altijd een goed idee. In de zomer of winter. Alleen lijkt eendenborstfilet zoiets typisch voor de feestdagen te zijn, maar je kan het eigenlijk heel het jaar door in de gevogelte-afdeling vinden. Laat zeker het vetrandje zitten, want ook hierin zitten gezonde vetten en vetoplosbare vitaminen.

In de zomer kan je de courgetten op de BBQ grillen. In de winter in een grillpan, oven of gewone pan. Met of zonder vetstof. 

Zuivelvrije pesto? Yep, in deze pesto zit geen parmezaan en toch is hij superlekker!

Ook de pijnboompitten vervangen we door pistachen. In pijnboompitten zitten ongeveer 20 g/100 g omega 6 vetzuren en bijna geen omega 3 vetzuren. En in pistachen is het het omgekeerde. Daarin zitten bijna geen omega 6-en en wel ongeveer 13 g/100 g omega 3 vetzuren. We hebben zowel omega 6 als omega 3 vetzuren nodig, maar krijgen over het algemeen veel te veel omega 6-en binnen doordat dit in heel veel kant-en-klare producten zit. De vetten met de meeste omega 6-en zijn zonnebloem-, mais-, soja- en koolzaadolie en deze krijgen we in verhouding tot de omega-3’s 5 tot zelfs 10 keer teveel binnen. Aangezien onze hormonen hiervan gemaakt worden en door een teveel aan omega 6 vetzuren, uit balans geraken, kunnen er gezondheidsklachten ontstaan.

Omega 3 vetzuren zitten ook in groene bladgroenten, dus deze pesto is een heerlijke omega 3 bom! Een aperitiefhapje waarin je je dus helemaal kan laten gaan.

 

 

Recept Afdrukken
Rolletjes van gegrilde courgette, zuivelvrije pesto en eendenborstfilet
Maaltijd Aperitief
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 30 min
Porties
stuks
Ingrediënten
Courgetten
Zuivelvrije pesto
Maaltijd Aperitief
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 30 min
Porties
stuks
Ingrediënten
Courgetten
Zuivelvrije pesto
Instructies
  1. Was de courgetten, laat de schil zitten en snij ze (eventueel met behulp van een mandoline) in dunne plakken.
  2. Gril de courgettenplakken op de BBQ, in een grilpan, in de oven of in een gewone pan met of zonder vetstof. Dit kan met een beetje olijf- of kokoolie, tot de courgetten zacht zijn.
  3. Maak de pesto. Voeg alle ingrediënten van de pesto samen in een blender of mixbeker (voor staafmixer) en mix tot een smeuïge massa. Indien het te droog is voeg je nog wat olijfolie toe.
  4. Open de verpakking van de eendenborstfilets zodat deze op kamertemperatuur komen.
  5. Snij de courgetteplakken in de helft en besmeer met pesto. Leg hierop 2 plakjes eendenborstfilet. Rol het geheel op en steek er een cocktailprikker door.
Notities

Ook lekker met wilde gerookt zalm ipv eendenborstfilet en rauwe komkommer ipv gegrilde courgette.

Deel dit Recept

Tzatziki (Griekse komkommer-yoghurt dip)


Deze frisse komkommer-yoghurt dip of tzatziki is een klassieker uit de Griekse keuken en past perfect bij BBQ en zomerse salades. Als yoghurt ga ik voor een volle Griekse schapenyoghurt, maar je kan er ook een paleo of veganistische versie van maken door er kokosyoghurt bij te doen. 

Recept Afdrukken
Tzatziki (Griekse komkommer-yoghurt dip)
Maaltijd Aperitief, Bijgerecht
Prep Tijd 15 min.
Porties
pers.
Ingrediënten
Maaltijd Aperitief, Bijgerecht
Prep Tijd 15 min.
Porties
pers.
Ingrediënten
Instructies
  1. Rasp de komkommer met schil tot fijne sliertjes, voeg wat zout toe en laat uitlekken in een kaasdoek of zeef. Uitlekken gaat sneller door de komkommer uit te knijpen.
  2. Voeg de komkommer na het uitlekken toe aan de yoghurt, samen met de geperste look, zout, peper en een scheutje olijfolie.
  3. Meng goed.
Deel dit Recept