Spaghettipompoen met bolognaisesaus

 

De spaghettipompoen is ook weer een leuk glutenvrij alternatief voor de gewone spaghetti bolognaise. Van zodra de pompoen gebakken is vormt het vruchtvlees draden die op spaghetti lijken. Zo heb je het idee dat je spaghetti eet, maar wel een veel voedzamere variant. Ze bevat een hele hoop vezels, vitaminen en geen gluten of overmaat aan koolhydraten zoals gewone tarwespaghetti wel bevat. Het is een handige manier om wat meer groenten te eten en je maakt zo dus groentenspaghetti in een handomdraai, ook zonder spirellisnijder.

Je kan de pompoen vullen met bolognaisesaus en gratineren in de oven (met vegan of schapen of geitenkaas). Of je kan ze ook met andere dingen vullen zoals broccoli, feta en pistachen. Of met champignonnen, spinazie en pesto. 

 Om tijd te besparen kan je de bolognaisesaus al op voorhand maken en de pompoen bijvoorbeeld al tijdens het ontbijt laten bakken. Dan hoef je ‘s avonds enkel nog de saus op te warmen, even te laten gratineren in de oven en je bent in geen tijd aan het eten.

 

Recept Afdrukken
Spaghettipompoen met bolognaisesaus
Maaltijd Main Dish
Prep Tijd 5 min
Kook Tijd 60 min
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Main Dish
Prep Tijd 5 min
Kook Tijd 60 min
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de spaghettipompoen in twee en verwijder de pitten en de draden in het midden. Voeg aan iedere helft 2 eetlepels kokosolie toe. En eventueel een takje verse tijm. Laat de 2 helften voor ongeveer 45 minuten bakken op 180 graden.
  2. Maak ondertussen de bolognaisesaus. Smelt de ghee of kokosolie in een kookpot. Voeg het gehakt toe en bak dit tot het krokant en goudbruin is. Voeg de bouillon, tomatenpuree, peper en zout toe en laat een half uur pruttelen. Langer mag ook als je hiervoor tijd hebt! Voeg de oregano toe en laat nog een kwartier pruttelen. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is.
  3. Haal de pompoen uit de oven, voeg de bolognaisesaus toe en bedek met kaas. Laat nog 15 min. gratineren.
Deel dit Recept

Gevulde aubergines (Papoutsakia)

Papoutsakia is een bekende Griekse ovenschotel die zeker niet hoeft onder te doen voor zijn bekendere broertje de ‘Moussaka’. Moussaka is een ovengerecht, een beetje zoals lasagna zonder deeg, waarbij er laagjes worden gevormd van aardappelen, aubergines en tomatengehaktsaus en gegratineerd met een bechamelsaus. Bij Papoutsakia worden de aubergines gevuld met een tomatengehaktsaus en gegratineerd in de oven met een bechamelsaus. In het originele recept worden de aubergines uitgehold en wordt het vruchtvlees van de aubergine in de tomatengehaktsaus verwerkt. Het zou Life is Beautiful niet zijn, als we er geen snelle gluten-en zuivelvrije variant van zouden maken. Het uithollen van de aubergines slaan we over en onze bechamelsaus wordt namelijk zonder bloem, maar op basis van bloemkool gemaakt.

Papoutsakia betekent trouwens ‘schoentjes’ en met wat verbeelding kan je wel de vorm van een schoen ontdekken in een aubergine.

In dit gerecht kruipt niet zo heel veel werk, maar er is best wel wat wachttijd. Dit kan je oplossen door de aubergines bijvoorbeeld de avond ervoor al te bakken, de tomatengehaktsaus op voorhand te maken zodat je deze enkel nog moet ontdooien en opwarmen en de bechamelsaus kan je vervangen door feta en/of gemalen geiten/schapenkaas (dan is het uiteraard niet meer zuivelvrij). Zonder bechamelsaus ziet het er als volgt uit:

 

 


Recept Afdrukken


Gevulde aubergines (Papoutsakia)

Maaltijd Main Dish

Prep Tijd 30 min
Passieve Tijd 90 min

Porties
personen


Ingrediënten
Aubergines

Tomatengehaktsaus

Bechamelsaus

Maaltijd Main Dish

Prep Tijd 30 min
Passieve Tijd 90 min

Porties
personen


Ingrediënten
Aubergines

Tomatengehaktsaus

Bechamelsaus


Instructies
  1. Verwarm de oven op 180 graden. Smelt kokosolie. Was de aubergines, snij het hoedje eraf en snij de aubergines in de helft (in de lange richting). Maak enkele snedes in het vruchtvlees. Leg de helften op een ovenschotel en overgiet met gesmolten kokosolie. Bak voor ongeveer een uur op 180 graden. Het vruchtvlees moet gaar en goudbruin zijn. Maak het vruchtvlees met een vork los en druk het naar de zijkanten zodat er een holte ontstaat. Hierin zal straks de tomatengehaktsaus komen.

  2. Terwijl de aubergines in de oven zitten kan je de tomatengehaktsaus maken. Om tijd te besparen kan je de saus ook op voorhand maken en de aubergines de avond op voorhand al afbakken.

Tomatengehaktsaus
  1. Smelt de ghee of kokosolie in een kookpot. Voeg het gehakt toe en bak dit tot het krokant en goudbruin is. Voeg de bouillon, tomatenpuree, peper en zout toe en laat een half uur pruttelen. Langer mag ook als je hiervoor tijd hebt! Voeg de oregano toe en laat nog een kwartier pruttelen. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is.

Bechamelsaus
  1. Breng de bouillon, kokosmelk, zout en bloemkool aan de kook en laat koken tot de bloemkool zacht is. Haal van het vuur en voeg de tapiocabloem of arrowroot, ei, ghee en nootmuskaat toe. Mix het geheel met een staafmixer en laat nog 1 min. doorkoken.

  2. Vul vervolgens de auberginehelften met de tomatengehaktsaus en giet er telkens wat bechamelsaus over. Laat dit nogmaals ongeveer 30 min bakken in de oven op 180 graden, totdat de bechamelsaus goudbruin kleurt.

  3. Smakelijk!


Deel dit Recept