Geplaatst op Geef een reactie

Zag ik er 10 jaar geleden echt zo uit?

 


Amai, wat een confrontatie met mezelf. Ben er eigenlijk echt niet goed van. Zag ik er 10 jaar geleden echt zo opgeblazen en ongezond uit? Ik was toen 24 jaar en had toen als vrouw op het toppunt van slankheid en strakheid moeten zijn. In werkelijkheid sleepte ik met mijn net geen 70 kg, 10 kg teveel mee.  Ik droeg altijd laagjes om mijn buik en ‘love handles’ te verbergen. Ik had tijdens het sporten veel last van mijn knieën. Ik had vage darmklachten, veel allergieën en op mijn 24ste nog steeds last van acne. Mijn voedingspatroon bestond uit veel geraffineerde suiker, pasta, brood, kant-en-klare gerechten en te weinig groenten en fruit. 

Meer dan 10 jaar en 2 kinderen later voel ik me op mijn best en heb ik het ideale gewicht (voor mijn lengte 1,70 m) bereikt. Ik weeg nu onder de 60 kg (dit was van mijn 16de geleden en ik had nooit gedacht dat dit ooit nog zou gebeuren ;-)). Ik heb geen last meer van mijn knieën, de darmklachten, allergieën en acne zijn verdwenen en ik hoef geen laagjes meer te dragen. Ik kan nu gewoon aandoen waar ik zin in heb. Tijdens het shoppen heb ik wel ontdekt dat de keuze tegenwoordig nogal beperkt is en dat kleding precies speciaal gemaakt wordt om te ‘verdoezelen”. Strakke dingen vind je bijna niet, enkel wijde, loszittende tops waar zelfs een slank iemand zwanger in lijkt. Het lijkt precies of de hele bevolking nood heeft aan ruime kleding. Als we de cijfers moeten geloven is dat spijtig genoeg ook zo. In 2014 had 56 % van de volwassen Belgen overgewicht en 22 % was obees. En deze getallen stijgen alleen maar. Hoe het er nu naar uitziet zal over 15 jaar 89 % van de Belgische vrouwen te zwaar zijn. ‘Een beetje overgewicht kan toch niet zo veel kwaad?’ denk je nu misschien. Overgewicht verhoogt aanzienlijk het risico op hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, beroertes en een aantal kankers waaronder borst-, prostaat- en darmkanker. Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om er iets aan te doen :-).

Hoe is het mij gelukt om me, zelfs na 2 zwangerschappen, zo goed te voelen? Hoe is het mij gelukt om verlost te geraken van mijn kwaaltjes? Hoe is het mij gelukt om mijn ideale gewicht te bereiken? Niet door zwaar te diëten, want diëten is iets tijdelijk. Dat hou je enkel vol tot je jouw ideale gewicht bereikt hebt. Nee, er moet een hoger doel zijn waarvoor je het wil doen. Mijn hoger doel was: ‘terug gezond worden, zodat ik mijn kinderen kan zien opgroeien’. Want als ik was blijven eten zoals ik voordien deed, had ik een grote kans gehad om tegen mijn 40ste diabetes type 2 te ontwikkelen.

Om mijn hoger doel te bereiken ben ik kleine dingen in mijn leven gaan aanpassen, zodat mijn volledige levensstijl heringericht werd. Je kan hier lezen hoe ik samen met mijn man 2 jaar geleden die keuze heb gemaakt. We besloten ons voedingspatroon aan te pakken. Granen, toegevoegde suiker en zuivel werden gebannen en daarmee verdwenen ook mijn darmklachten, allergieën en acne. Door deze verandering van levensstijl, kwam het gewichtsverlies (en terug meer zelfvertrouwen) vanzelf en kreeg ik ook tonnen energie.

Ook op andere vlakken werden er aanpassingen gedaan. Nutriëntentekorten werden aangevuld met voedingssupplementen. Om onze slaap, ontspanning en mentale rust te verbeteren werden er verschillende methodes uitgetest en na lange tijd werd er terug gesport. De nieuwe balans in mijn leven had zo’n positief effect, dat ik niet meer terug wil naar mijn oude levensstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.