Aubergetta’s, het glutenvrij alternatief voor bruschetta’s


Vroeger maakte ik wel eens bruschetta’s als ik zin had in pizza of er overschot ciabatta was dat dringend op moest. Als ik hier nu zin in heb, is er geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om terug brood te gaan eten (ik krijg er diarree van), dus heb ik een glutenvrije variant gemaakt. Door het brood te vervangen door aubergines krijg je nog een extra portie groenten binnen en heb je toch de smaak van pizza :-).

Aubergines behoren tot de nachtschadefamilie, zoals ook de tomaat en paprika. Deze bevatten bepaalde toxische stoffen waar sommige mensen en zeker mensen met auto-immuunziekten zoals reuma, MS, coeliaki, lupus, ziekte van Crohn, psoriasis, … niet goed tegen kunnen. Hoe weet je of je er gevoelig voor bent? Schrap ze 30 dagen van het menu en kijk of je een effect merkt. Voel je een groot verschil in energie, stemming, spijsvertering of wellicht pijn? Dan is de kans heel groot dat je er gevoelig voor bent. Heb je nergens last van? Dan kan je ze af en toe zeker eten, want niet iedere nachtschade is hetzelfde.

Niet iedere aubergine of tomaat bevat evenveel toxische stoffen, waardoor ze dus niet allemaal even nadelig voor je lichaam zijn. De zon maakt het verschil! Rijping in de zon zorgt ervoor dat de hoeveelheid toxische stoffen in nachtschades afneemt. Spijtig genoeg is niet iedere rijpe tomaat (of paprika of aubergine) die je in de supermarkt vindt ook effectief in de zon gerijpt. Deze groenten worden meestal in kassen gekweekt of ze worden onrijp geplukt. Vervolgens komen ze in een chemisch proces terecht waarbij ze kunstmatig gerijpt worden, maar waarbij de hoeveelheid toxische stoffen even hoog blijft.

Kies dus bij de aankoop van aubergines, tomaten en paprika’s voor biologische producten, liefst zelfs uit zuiderse landen of sla zelf aan het tuinieren en kweek je eigen groenten. Een andere optie is om naar een zonnig land te verhuizen, maar dat gaat misschien net iets te ver voor de meesten ­čśë .

[easy-image-collage id=718]

 

Per persoon heb je 1 aubergine en 1 tomaat nodig. Er is niet veel werk aan, maar je moet wel even geduld hebben voordat de aubergines gaar zijn.

Dit gerechtje kan dienen als aperitiefhapje, lunch of bijgerecht bij vis of vlees.

Recept Afdrukken
Aubergetta's
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
Instructies
  1. Verwarm de oven op 180 ┬░C
  2. Snij de aubergines in schijven van 1 cm
  3. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
  4. Bestrijk met een beetje kokosolie
  5. Bak voor 45 min op 180 ┬░C
  6. Snij ondertussen de tomaten in blokjes, verkruimel er de feta boven en voeg oregano toe
  7. Roer alles door elkaar
  8. Schep op iedere aubergine een lepel van het tomaten-fetamengsel en laat nog 15 min bakken
  9. Overgiet met een beetje olijfolie als ze uit de oven komen
Deel dit Recept
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.