De allerbeste amandel/cashew latte macchiato met vanille, cacao en een snuifje kaneel, MET schuim en ZONDER melk

[easy-image-collage id=909]

De herfst is in aantocht. Wat is er lekkerder om op te warmen na een stevige boswandeling, dan een latte macchiato met een chocolademuffin? Voor mij toch wel de ultieme verwennerij ;-). Alleen spijtig dat zowel de latte als de muffin zoveel schadelijke effecten hebben op de gezondheid.

De chocolademuffin bestaat voor het grootste deel uit granen en geraffineerde suiker. De hedendaagse granen zijn het meest bewerkte product ter wereld. Om het groeiproces te versnellen werden ze genetisch gemanipuleerd. Hierdoor zijn ze ook beter bestand  tegen pesticiden (die wij dus ook opeten, denk aan Roundup) en bestaan ze nog bijna enkel uit koolhydraten (= suiker). Van de goede stoffen die er oorspronkelijk in zaten, schiet niet veel meer over. Verder bevatten granen, die eigenlijk het zaad zijn van grassen, fytozuren. Deze fytozuren moeten het graan beschermen tegen vijanden (insecten, bacteriën) zodat de plant zich zeker kan voortplanten. Deze fytozuren binden aan vitaminen en mineralen, dus als ze door mens of dier opgegeten worden, kunnen de gebonden vitaminen en mineralen niet meer opgenomen worden in de darm. Het gehalte fytozuren kan verlaagd worden door de granen te laten weken, fermenteren of lang te laten gisten. De meeste granen bevatten ook nog gluten. Dit zijn eiwitten die onze darmwand kunnen beschadigen en hierdoor de oorzaak zijn van een zogenaamde ‘lekkende darm’. Dit houdt in dat de darmwand doorlaatbaar wordt voor allerlei onverteerde stoffen en ziekteverwekkers. Aangezien onze darmwand maar uit 1 laag cellen bestaat, komen deze stoffen direct in onze bloedbaan terecht. Ons immuunsysteem slaat hierdoor op hol en begint alles aan te vallen wat het tegenkomt. Het gevolg hiervan zijn voedselallergieën en -intoleranties, chronische ontstekingen over heel het lichaam en in een vergevorderd stadium kunnen er auto-immuunziekten, zoals MS, reuma of de ziekte van Crohn ontstaan.

Veel mensen denken dat lactose het probleem van zuivel is, maar eigenlijk heeft het melkeiwit caseïne hetzelfde effect in onze darmen als gluten. Het beschadigd de darmwand en zorgt voor chronische ontstekingen. Lactose speelt natuurlijk ook een rol, want melk is eigenlijk enkel voor baby’s en kleine kinderen bestemd. Op volwassen leeftijd verminderen of verdwijnen de enzymen om lactose af te breken, waardoor deze begint te gisten in onze darmen. Ook bevat koemelk een hoop hormonen en groeifactoren die onze hormoonhuishouding uit balans kunnen halen. Ze zijn eigenlijk bestemd voor het kalf, dat 1 jaar nodig heeft om uit te groeien tot een volwassen dier, terwijl wij er 18 jaar over doen.

[easy-image-collage id=912]

Aangezien ik toch wel een chocoholic ben en af en toe eens graag een latte drink, heb ik voor beide een alternatief gevonden. Voor de latte heb je een blender, mixer of smoothiemaker nodig. Om dezelfde textuur als melkschuim te krijgen gebruik ik amandel- of cashewpasta en smaakloze kokosolie. De eiwitten uit de noten en het vet van de kokosolie vormen een lekker stevig schuim. Je kan hieraan echte koffie toevoegen of een alternatief. Als je liever geen cafeïne drinkt, neem dan bijvoorbeeld Ricoree, dit is een koffiedrank op basis van cichorei. Koffiedranken op basis van granen kan je beter niet nemen voor de nadelige effecten op je darmen en ook decaf is niet aan te raden, aangezien deze een heel chemisch proces ondergaat om de cafeïne eruit te halen. Verder kan je nog allelei extra smaakjes toevoegen, zoals: vanille, cacao, kaneel, …,  maar dat hoeft natuurlijk niet. Suiker hoef je niet toe te voegen aangezien de amandel- of cashewpasta al zoet van zichzelf zijn. Het receptje is hieronder terug te vinden.

De chocolademuffins kunnen gemaakt worden aan de hand van mijn recept voor chocoladetaart.

Recept Afdrukken
Amandel/cashew latte macchiato met vanille, cacao en een snuifje kaneel, MET schuim en ZONDER melk
Prep Tijd 4 minuten
Kook Tijd 1 minuten
Porties
Ingrediënten
Prep Tijd 4 minuten
Kook Tijd 1 minuten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Doe alle ingrediënten in een blender, smoothiemaker of beker met mixer
  2. Mix tot alles goed gemengd is
  3. Werk af met een snuifje kaneel of cacao
Deel dit Recept

3 gedachten over “De allerbeste amandel/cashew latte macchiato met vanille, cacao en een snuifje kaneel, MET schuim en ZONDER melk

  1. Hoi Ellen, waar vind je precies smaakloze kokosolie?

    1. Meestal staat er geurloos op de verpakking, maar hij smaakt dus ook niet naar kokos. Zeker te vinden in: bioplanet en action. Hier hebben ze ook kokosolie, maar ben niet zeker of die geurloos is: colruyt, carrefour (hypermarkten) en delhaize (grotere winkels). Wel op letten dat deze niet geraffineerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.