Geplaatst op Geef een reactie

Tips voor een ontspannen eindejaar

feestdagenstress


De feestdagen. Voor veel mensen een tijd van warme gezelligheid, lekker tafelen en cadeautjes opendoen. Voor velen toch ook een stressvolle periode door familiale verplichtingen, de winterblues en een overvloed aan ongezond eten en drinken. Met deze tips voorkom je dat de feestdagen een negatieve stempel drukken en kan je er lekker van blijven genieten.

 

  • Neem tijdens de feestdrukte voldoende ME-time. Tijd voor jezelf om te rusten, te ontspannen, dingen te doen die je veel te lang hebt laten liggen. Tijd om een oude hobby terug op te pikken of een vergeten boek te lezen.
  • Evalueer het afgelopen jaar en maak plannen voor het nieuwe jaar. Dit geeft je een reden om het jaar in schoonheid af te sluiten, geeft nieuwe energie en zorgt dat je mooie vooruitzichten hebt. Heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Schakel dan de hulp in van een coach.
  • Durf vaker NEE zeggen. Van nature uit zijn de meesten onder ons ingesteld om vaak ‘ja’ te zeggen en om anderen te plezieren. Deze ‘ja’ wordt na een tijdje als vanzelfsprekend aanzien. Door ‘ja’ tegen een ander te zeggen, zeg je op dat moment ‘nee’ tegen jezelf. Als je dichter bij jouw doel geraakt door ‘ja’ te zeggen tegen iets of iemand, doe het dan vooral. Als het je verder van je doel brengt, leer dan ‘nee’ zeggen. Het is een krachtig woord dat je zal helpen. Ook je relaties zullen er sterker door worden, net omdat jij zelf sterker en zelfzekerder wordt. Hoe sterker jouw NEE is, des te waardevoller jouw JA zal worden.
  • Boek een reis naar de zon. De winterblues, een soort van tijdelijke depressie veroorzaakt door te weinig zonlicht, zorgt dat je je moe, neerslachtig en nutteloos voelt. Een reisje naar een zonnig land zal niet enkel een nieuw voorraadje vitamine D aanleggen en de winterblues verjagen, maar de verandering van omgeving geeft ook een hele nieuwe dimensie aan de feestdagen. Denk bijvoorbeeld aan kerst op het strand vieren of aftellen van oud naar nieuw in T-shirt en short. 
  • Blijf gezond eten. De feestdagen staan voor veel mensen gelijk aan zich totaal laten gaan. Met katers, indigesties en detoxkuren als gevolg. Geef niet toe aan iedere traktatie die je aangeboden wordt, maar ga enkel voor de lekkernijen die voor jou de ultieme smaaksensatie vormen. 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.