Geplaatst op Geef een reactie

Schimmelinfecties, maandstonden en andere vrouwenzaakjes…

hygiene-intime


Tja, het is niet direct een onderwerp waar je het met iedereen over hebt en hoort misschien thuis in de ‘Flair’, maar ik vond het toch nuttig om het eens over typische vrouwenzaakjes te hebben. Vroeger had ik heel regelmatig, toch zo’n 4 keer per jaar, last van vaginale schimmelinfecties, ook wel candida genaamd. Voor zij die het al hebben meegemaakt weten dat het echt niet om te lachen is. Heel veel jeuk en sterk geurende brokkelige afscheiding. Van de dokter kreeg ik dan Daktarin creme die je een week lang vaginaal moest inbrengen. Leuk is anders. Maar na die week was de infectie meestal wel verdwenen. Andere goed bedoelde adviezen waren: regelmatig wassen met Lactacyd femina, enkel katoenen onderbroeken dragen en geen inlegkruisjes of maandverband meer van Always gebruiken. Ondanks dat ik nu geen Lactacyd meer gebruik en opnieuw synthetisch ondergoed en maandverband van Always draag, heb ik de afgelopen 2,5 jaar dat ik granen en geraffineerde suiker probeer te bannen, geen candida meer gehad. En dat is eigenlijk ook logisch. Het overmatig eten van koolhydraten zorgt ervoor dat ons immuunsysteem minder goed functioneert en dat onze commensale flora (dit zijn alle micro-organismen die van nature in ons lichaam aanwezig zijn) uit balans geraken. 

Een slecht werkend immuunsysteem in combinatie met stress en vermoeidheid kan al snel zorgen dat je vatbaar voor vanalles en nog wat bent. Die candida kwam dus ook meestal in combinatie met een dikke koortsblaar. En ook die heb ik de afgelopen 2,5 jaar niet meer gehad! Je denkt nu misschien dat dit komt omdat ik tegenwoordig totaal zen ben en iedere nacht 9 uur slaap, maar niets is minder waar. Met 2 kleine kinderen is er altijd een zekere vorm van stress. Alleen al op tijd op school/creche geraken, zorgt ieder ochtend al voor de nodige dosis. En ook mijn nachten zijn al bijna 2 jaar onderbroken. Mijn dochter die nu 1 jaar en 9 maanden is heeft nog geen enkele nacht volledig doorgeslapen en laat mij iedere nacht nog minstens 1 keer opstaan. Desondanks ben ik wel meestal fris en vol van energie als ik opsta. Dit zou wel helemaal anders zijn als ik nu nog volop granen en suiker zou eten. Ik zou een totaal wrak geweest zijn!

Ook mijn maandstonden zijn veranderd. Vroeger moest ik meestal op de dag met het meeste bloedverlies pijnstillers nemen om te pijn te kunnen verdragen. Nu merk ik meestal niet eens dat ze begonnen zijn en is de pijn op de ergste dag slechts een fractie van wat het vroeger was. Een heel stuk aangenamer dus!

En voor de dames die zwanger zijn, granen- en suikervrij zwanger zijn heeft alleen maar voordelen. Minder kans op zwangerschapsdiabetes en -kilo’s die je daarna nog moeilijk kwijt geraakt. Bij mijn eerste zwangerschap, waarbij ik nog alles at waar ik zin in had, was ik 17 kg bijgekomen. Bij de granen- en suikervrije zwangerschap, was het slechts 6 kg. En nee, dit had geen effect op het geboortegewicht van de baby, want mijn zoon (1e) woog 4,510 kg en mijn dochter (2e) woog 3,875 kg. Beiden geen lichtgewichtjes ;-). Als het schadelijk voor de baby zou zijn had ik het natuurlijk nooit tijdens mijn zwangerschap gedaan. Baby’s zouden in de baarmoeder al kunnen proeven wat de moeder eet en dan zouden ze dit na de geboorte zelf ook lusten. En dat is effectief ook zo. Mijn dochter eet bvb. graag avocado en kale chips, terwijl mijn zoon hier zijn neus voor ophaalt.

Welke verschillen merk jij op door anders te gaan eten? Laat het me zeker weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.