Geplaatst op 2 reacties

Oma’s supermedicijn

Beef broth


Als er één ding is waarmee je je gezondheid een enorme dienst kan bewijzen, dan is dat regelmatig of zelfs dagelijks, bone broth of bouillon drinken. De bouillon die je zelf maakt, liefst van grasgevoerde runderen of kippen, is een enorme booster voor je darmen en immuunsysteem en zit boordevol essentiële voedingsstoffen. Voedingsstoffen die helemaal niet terug te vinden zijn in de bouillonblokjes uit de winkel. 

Onze groot- en overgrootouders en eigenlijk alle traditionele volkeren wisten blijkbaar dat zelfgetrokken bouillon een enorme immuunbooster is. Vandaar ook de aloude traditie dat je kippenbouillon moet drinken als je griep hebt of ziek bent. Alleen zijn we tegenwoordig vergeten waarom het ‘zelfgetrokken’ bouillon moet zijn en lopen we dus, als we ziek zijn, naar de winkel voor een brikje Campbells kippensoep waar totaal geen voedingswaarde in zit. De meeste soepen en bouillons die je in de winkel koopt, zijn niet van beenderen, maar van vlees gemaakt. Dit is een stuk sneller en eenvoudiger dan het lange sudderen dat nodig is om de voedingsstoffen uit de beenderen te halen. De volle smaak die hierdoor verloren gaat, wordt gecompenseerd door chemische smaakversterkers zoals MSG (gistextract) dat bijna in alle kant- en klare bouillons en sauzen zit. Deze zijn een stuk sneller te maken en geven het lichaam dezelfde voldoening als de smaak van echt vlees. De textuur van de gelatine wordt nagebootst met emulgatoren. Door geen echte bouillon meer te eten, missen we nu een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen, want juist in de beenderen zitten enorm veel mineralen en proteïnen. Maar deze zijn alleen beschikbaar als de beenderen voldoende lang hebben kunnen sudderen.

Enkele redenen waarom we iedere dag zelfgetrokken bouillon zouden moeten drinken: 

 • Mineralen en vitaminen
  Zelfgetrokken bouillon bevat calcium, magnesium, fosfor, zwavel, vitamine A, vitamine K, vitamine C, ijzer en zink. Allemaal stoffen die in het beenmerg terug te vinden zijn en belangrijk zijn voor ons immuunsysteem, gezonde botten, tanden, nagels en haar.
 • Collageen
  Collageen is een lijmvormend eiwit dat in de botten van gewervelde dieren zit en is het belangrijkste structurele eiwit in het bindweefsel van mensen en dieren. Het kan ontstekingen in gewrichten helpen genezen. Ideaal dus voor mensen die last hebben van artrose.
  De huid bestaat voor zo’n 70 % uit collageen. De consumptie van bouillon kan daarom de huidstructuur enorm verbeteren en problemen als cellulitis en rimpels aanpakken.
 • Gelatine
  Wanneer beenderen langdurig sudderen, wordt het collageen afgebroken tot gelatine. Hierdoor heeft de bouillon, als deze afkoelt, een dikke, gelachtige structuur. Deze gel is precies wat de darmwand helpt te beschermen en verzachten en ondersteunt ook de genezing van een beschadigde darmwand (leaky gut). Mensen met voedselintoleranties en auto-immuunziekten kunnen hier dus ook veel baat bij hebben. 
 • Glucosamine
  Bouillon is ook rijk aan glycosaminoglycanen (GAG), lange ketens van koolhydraten die in botten en pezen zitten en die als we ze, via bouillon binnen krijgen, gewrichtspijnen kunnen helpen verminderen. De meest bekende GAG is glucosamine, die tegenwoordig door veel mensen als duur supplement wordt gebruikt voor gewrichtspijnen. Twee andere GAG’s die voorkomen in beenderen zijn haluronzuur en chondoritinesulfaat, waarvan bekend is dat ze werkzaam zijn bij de behandeling van oesteoartritis. Bouillon kan dus ook zeer waardevol zijn voor mensen met reumatoide artritis.
 • Aminozuren: glycine en proline
  Daarnaast bevat bouillon ook nog de belangrijke aminozuren: glycine en proline. die je immuunsysteem ondersteunen en helpen bij het herstel en gezond houden van botten en gewrichten en je darmen. 
  Glycine ondersteunt de spijsvertering door een verhoogde maagzuurproductie en is een belangrijk bestanddeel van galzuur, dat noodzakelijk is voor de vertering van vetten in de dunne darm. Glycine helpt ook ontstekingen in gewrichten te genezen en verbetert je slaap en hersenfuncties. 
  Proline speelt een belangrijke rol in het herstel van kraakbeen en gewrichten, vermindert cellulitis en helpt bij een lekke darm.

Uiteraard kost het wel wat tijd om je eigen bouillon te maken, maar de winst die je eruit haalt is enorm groot. Life is Beautiful wil graag ieders levenskwaliteit verbeteren en het jullie makkelijk maken en verkoopt daarom zelfgetrokken bouillon van grasgevoerde runderen (250 ml, 500 ml en 1 L). Te koop in de Life is Beautiful webshop vanaf 5,20 euro. Het kan in kleine porties als dagelijkse immuunbooster gedronken worden of verwerkt worden als basis voor soepen en sauzen. 

2 gedachten over “Oma’s supermedicijn

 1. Verkopen jullie deze nog?

  1. Nee, de bouillon gaat niet meer terugkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.