Zeg niet zomaar ‘banaan’ tegen een bakbanaan. Ze lijken wel op elkaar, zijn familie, maar de smaak en toepassing is wel beduidend anders. De gele bananen die we allemaal kennen, kunnen we op iedere straathoek vinden, smaakt zoet en wordt meestal als tussendoortje, als fruit of in desserten gegeten. De groene bakbanaan vindt je spijtig genoeg nog maar enkel in speciaalzaken of Aziatische winkels, smaakt veel minder zoet en bevat veel meer resistent zetmeel. Ze worden daarom in andere delen van de wereld gegeten als groente of als bijgerecht in de plaats van aardappelen.
Van groene bakbananen kan je chips maken die eigenlijk naar echte aardappelchips smaakt, maar dan veel gezonder is. Aardappelen bevatten namelijk een aantal stofjes die de darmwand kunnen beschadigen en reacties kunnen uitlokken bij mensen met auto-immuunziekten. Kijk dus snel of er ergens een Aziatische winkel in de buurt is en probeer onderstaand receptje eens. Deze bakbananenchips wordt 2x gebakken in kokosolie en worden in Zuid-Amerika ook wel Tostones genoemd. Lekker als snack, aperitiefhapje of als bijgerecht bij je avondeten. Geniet ervan!
Schil de bakbanaan. Niet zoals een gewone banaan, maar echt met een mesje alsof je een appel zou schillen.
Snij de banaan in schijfjes van 1 cm dik.
Verhit de kokosolie in een pan en zorg dat er een laagje kokosolie van zeker een centimeter in de pan staat.
Bak de bananenschijfjes ongeveer 2 min. aan iedere kant. Laat ze niet te bruin en te hard worden.
Leg ze vervolgens op een snijplank, leg er een stukje bakpapier op (dit voorkomt dat ze gaan plakken) en druk ieder schijfje plat met de onderkant van een glas.
Bak de platgedrukte schijfjes nog max. 1 min. in kokosolie aan iedere kant.
Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.