Geplaatst op Geef een reactie

Rauwe groenten en fruit: dirty dozen vs clean fifteen

 

Dirtydozen2016a


De lente is in het land 🙂 ! Je kan zelfs al bijna van zomer spreken. Voor veel mensen het startschot om meer salades en fruit te eten. Er gaat niks boven rauwe groenten die boordevol vitaminen zitten. Koken, stomen of bakken zorgt er namelijk voor dat een groot deel van de vitaminen verloren gaat.

Een aandachtspunt bij het eten van rauwe groenten en fruit is de hoeveelheid pesticiden die ze bevatten. Sommige pesticiden dringen zo diep door dat wassen of zelfs schillen niet volstaan. Er zijn groenten en fruit die hier nogal gevoelig voor zijn en die je beter biologisch koopt. Deze worden de ‘dirty dozen’ (vervuilde dozijn) genoemd. Deze lijst wordt ieder jaar aangepast. 

 

Dirty dozen 2016: aardbei, appel, nectarine, perzik, selder, druif, kers, spinazie, tomaat, paprika, kerstomaat, komkommer. Er werden nog 2 toevoegingen gedaan van groenten die je ook best bio koopt en dat zijn chilipepers en groene kolen.

 

De belangrijkste (en ook meest choquerende) bevindingen waren dat 98 % van de aardbeien, appelen, nectarines en perziken minstens 1 pesticidenresidu bevatten. Druiven en paprika’s bevatten 15 verschillende pesticidenresidu’s en aardbeien tot zelfs 17 verschilldende pesticidenresidu’s. 

De ‘dirty dozen’ koop je dus best in de bioafdeling van je supermarkt, in de biowinkel of bij een CSA. Dit staat voor Community Supported Agriculture en werkt volgens het principe ‘rechtstreeks van de bioboer naar de consument’. Kijk hier of er een CSA bij jou in de buurt is.

De titel verraadt het al, er zijn ook groeten en fruit die heel weinig pesticiden bevatten. Deze worden de ‘clean fifteen’ (zuivere vijftien) genoemd en kan je dus perfect in de gewone supermarkt kopen.

 

Clean fifteen: avocado, mais, ananas, witte kool, bevroren pronkerwt, ajuin, asperge, mango, papaya, kiwi, aubergine, galiameloen, pompelmoes, cantaloupemeloen en bloemkool.

 

Avocado’s zijn het minst vervuild. Slechts 1 % van de geteste avocado’s bevatte pesticiden. Geen enkel fruit van de ‘clean fifteen’ bevatte meer dan 4 verschillende pesticiden en slechts 5 % van de groenten bevatte 2 of meer pesticiden. Het heeft dus niet veel zin om veel geld uit te geven aan bio-avocado’s en bio-mango’s, aangezien deze sowieso bijna geen pesticiden bevatten.

 

Opmerking: De ‘dirty dozen en clean fifteen’-lijst is gebaseerd op Amerikaanse studies van Amerikaanse groenten, fruit en pesticiden. In Europa bestaat zo’n lijst niet. Onderzoek van Greenpeace naar het Europese pesticidengebruik geeft ongeveer dezelfde lijst weer. Bovenstaande lijst is dus een goede richtlijn om je op te baseren als je groenten of fruit wil kopen.  

 

Bron: www.ewg.org

Finally found pesticide data for Europe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.