Zoete aardappelfrietjes

[easy-image-collage id=412]


De zoete aardappel of bataat is een van de superfoods waar we tegenwoordig niet meer omheen kunnen. Je vindt ze plots overal en ze zijn nog lekker ook ;-). Maar waarom zijn zoete aardappelen nu eigenlijk gezonder dan gewone aardappelen?
 

Een kort overzichtje:
  • Een zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel. Het is een zetmeelhoudende verdikking van de wortels van een soort winde. De gewone aardappel behoort tot de familie van de nachtschaden en bevat glycoalkaloïden. Dit zijn ‘gifstoffen’ die de aardappel tegen bacteriën en insecten beschermt. Bij de mens kan het ‘lekke darmen’ veroorzaken, wat vervolgens aanleiding kan geven tot chronische ontstekingen, hart-en vaatziekten en kanker. De zoete aardappel heeft deze gifstoffen niet.
  • Zoete aardappelen bevatten iets meer koolhydraten (21 g) dan de gewone aardappel (17,6 g) per 100 g. Vandaar ook de naam ‘zoete’ aardappel ;-). Ondanks het hoger aantal koolhydraten, hebben ze een lagere glycemische index dan gewone aardappelen. Dit is een maat om aan te geven hoe snel een voedingsstof je bloedsuiker doet stijgen. Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller een voedingsstof door je darm wordt verteerd en als glucose in je bloedbaan wordt opgenomen. Dit komt doordat zoete aardappelen een ander soort koolhydraten bevatten dan gewone aardappelen.
  • Zoete aardappelen bevatten bijna 2x zoveel vitamine C en 6x zoveel calcium dan een gewone aardappel. Het perfecte alternatief dus!
Je kan er net zoals van gewone aardappelen, puree, frietjes, rosti’s of chips van maken. Of zelfs verwerken in koekjes of gebak. Mijn favoriete zoete aardappelgerecht is zoete aardappelfrietjes. Met een lekkere zelfgemaakte mayonaise erbij kan je ervan blijven eten!                                                                                                    
 
Recept Afdrukken
Zoete aardappelfrietjes
Maaltijd Bijgerecht
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven op 210°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Schil de zoete aardappelen en snij in frietjes
  3. Voeg de kokosolie en zout toe en meng zodat alles goed verdeeld is
  4. Leg de frietjes op de bakplaat zodat ze elkaar niet raken
  5. Bak voor 45 min. op 210°C en draai de frietjes halverwege zodat ze ook aan de andere kant bruinen
Notities

Je kan ook nog kruiden naar smaak toevoegen, zoals paprikapoeder, oregano of lookpoeder.

Deel dit Recept
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.