Geplaatst op Geef een reactie

Hoezo, wij verslaafd?

no-processed-foods2


De eerste dag van ons nieuwe leven was de verleiding wel heel groot om de nutella terug uit de doos te halen en een boterham met’choco’ als ontbijt te eten. Er moest dringend gewinkeld worden om de lege kasten en frigo terug aan te vullen. Eenmaal in de winkel voelden we ons verloren. Veel voorverpakte producten die we normaal kochten mochten nu niet meer in onze kar en verse producten, denk aan vlees, vis, groenten en fruit, moesten we plots in bulk gaan kopen. Ons winkelbezoek duurde 3 keer zolang dan anders.  We moesten alle etiketten nakijken en werden telkens weer verrast. Zo bleek er toch suiker in de cornflakes zonder suiker te zitten en ook in de worteltjes in blik, die toch al zoet zijn van hun eigen? Uiteindelijk kwamen we buiten met een bijna lege kar. Oh boy, dit zag er niet goed uit. We moesten toch geen honger lijden?

Wist je dat 80% van de producten in de supermarkt toegevoegde suikers bevatten? 

Help! Wat mochten we dan wel nog eten? Na het opzoeken van recepten en alternatieven gingen we terug naar de winkel met een gericht boodschappenlijstje. 

Wat dacht je van volgend menu?
– ontbijt: spek met eieren
– 10-uurtje: appel
– lunch: avocado/mangosalade met kip
– 4-uurtje: noten en gedroogde vruchten
– diner: biefstuk met zoete aardappelfrieten en koolsla

Klinkt superlekker! Helemaal niet saai en al zeker niet als het menu van iemand die “op dieet” is. Want zo voelde het in het begin wel nog aan. Je focust voornamelijk op de dingen die je niet meer mag eten, maar vergeet dat er overal gezonde en lekkere alternatieven voor bestaan. Je kent ze alleen (nog) niet.

Na een week zonder suiker werden de afkickverschijnselen snel duidelijk: slecht gezind, duizelig, concentratieproblemen, vermoeid en een enorme drang naar suiker. Dit komt doordat je lichaam even tijd nodig heeft om over te schakelen van suiker- naar vetverbranding.

Het was ook duidelijk dat onze darmen het niet gewoon waren om zoveel goeds van de natuur te verwerken. De diarree, rommelende darmen en de opgeblazen buik waren een duidelijk teken dat ons lichaam bezig was met een zuiveringsproces. Onze westerse eetgewoonten (veel koolhydraten en bewerkt voedsel) zorgen ervoor dat onze darmen ontstoken raken. Door plots meer vezels uit groenten, fruit en noten te eten worden je darmen overbelast en krijg je (nog meer) darmklachten. 

Al deze symptomen zouden gelukkig wel verdwijnen, we moesten het gewoon nog enkele weken volhouden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.