Geplaatst op Geef een reactie

Kunnen we ziek worden van te weinig slaap?

a5c8e2ad-5159-4aba-aead-365c57c659b9

Wist je dat een koala gemiddeld 22 uur per dag slaapt (en daarmee het langst slapende dier ter wereld is)? En wist je dat een giraf voldoende heeft aan gemiddeld 1,9 uur slaap per dag (en daarmee het kortst slapende dier ter wereld is)? Maar hoeveel slaap heeft een mens eigenlijk nodig?

 

Je hoort af en toe wilde verhalen van iemand die zegt ‘de nacht doorgewerkt te hebben’ of ‘tot 4 uur op café te zijn geweest en ‘s ochtends om 7 uur klaar stond om te gaan werken’. Er wordt stoer gedaan over het feit dat iemand weinig slaap nodig heeft en op die manier, meer werk kan verzetten dan iemand anders. Maar wordt er dan ook verteld hoe deze personen zich ‘s ochtends voelen als ze wakker worden? Hoe ze zich voelen na de lunch? Hoe ze zich voelen als ze thuis komen van het werk? Of ze voldoende energie hebben om hun kinderen de aandacht te geven die ze verdienen?

 

Vaak krijg ik van mensen te horen dat als ze stress hebben (bvb. een deadline op het werk), ze een soort ‘2e energie’ vinden waardoor ze plots nog een paar uur kunnen doorwerken. Maar deze ‘ extra energie’ is zeker niet kosteloos. Zo gebeurt het vaak dat deze mensen ziek worden na zo’n zware inspanning. Een crash gebeurt immers niet tijdens de stressvolle periode zelf, maar vlak erna. Door slaaptekort ondermijn je immers je immuunsysteem. Voldoende slaap heeft zelfs meer invloed op je gezondheid dan gezonde voeding. Je mag nog zo gezond eten en alles juist doen, als je te weinig slaapt, kan je ondanks je gezonde levensstijl toch serieus ziek worden. En ik spreek uit ervaring. Door bijna geen snelle koolhydraten meer te eten heb je ‘s avonds nog zoveel energie dat je jezelf moet verplichten om op tijd je bed in te gaan.

 

Vaak wordt je ziek 24 tot 48 uur na een grote deadline of na een lange periode onder constante stress te hebben gestaan of tijdens het jaarlijks verlof. Veel voorkomende klachten zijn: het krijgen van hoofdpijn, migraine, griep, keelontsteking, … . Het antwoord op de vraag ‘worden we ziek van te weinig slaap’ is dus een overduidelijke ‘ja’. 

 

Het goede nieuws is dat het wel degelijk mogelijk is om slaap ‘in te halen’. Slaap zoveel mogelijk zodra je de kans krijgt :-). Het beste doe je dit wel aan 1 stuk door. Herinner je je bijvoorbeeld de laatste keer dat je echt ongestoord kon uitslapen? Herinner je je hoe goed je je toen voelde? Hoe alert je daarna was? Dat gevoel zou je eigenlijk elke dag moeten hebben.

 

Vaak krijg ik de vraag ‘ja, maar hoeveel slaap heb ik dan nodig?’. Daar kan ik geen eenduidig antwoord op geven. 8 uur lijkt de ‘gouden standaard’. Maar als je meer nodig hebt, dan heb je meer nodig. Bijvoorbeeld: als je veel gaat sporten, heeft je lichaam meer slaap nodig om te herstellen. De uitspraak: ‘ik ga straks goed slapen’ na het sporten, bevat dus veel waarheid.

 

We denken vaak dat we ‘s avonds nog dat uurtje tv kijken of surfen op internet nodig hebben om te kunnen ontspannen, maar ons lichaam heeft veel meer ontspanning door een uurtje extra slaap. 

 

Niet enkel de kwantiteit, maar ook de kwaliteit speelt een grote rol. Een uur voor het slapengaan kan je best geen tv of computerscherm meer bekijken. Het blauwe licht dat deze uitzenden zorgt ervoor dat onze hersenen geen rust krijgen. Ook slapen we best in een volledig donkere kamer. En als het lukt, aan 1 stuk door.

 

Er wordt ook vaak gelachen met zuiderse landen die een siesta houden, maar eigenlijk is hier niks mis mee. Als je lichaam hierom vraagt is het een teken dat het de rust nodig heeft, zodat het kan herstellen. Dat zorgt dat we ons beter voelen. En als wij ons beter voelen, dan merkt onze directe omgeving die positieve verandering ook meteen :-).

 

Hoeveel uren slaap jij? En hoe voel je je na een goede nachtrust?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.