Geplaatst op Geef een reactie

Hoe zwart is zwarte chocolade?

image


Als er één ding is waarover ik blij ben, dan is het het feit dat zwarte chocolade volledig past in een suikervrije levensstijl :-). Als je dus zin hebt in een dessertje of iets voor bij de koffie, dan kan je zonder schuldgevoel genieten van een lekker stuk chocolade. Zolang je maar de juiste chocolade kiest! En je moet natuurlijk ook niet overdrijven. Af en toe een stukje kan geen kwaad, iedere dag een half pak binnenwerken is dus zeker niet de bedoeling!

Op zo van die dagen dat alles lijkt mis te lopen en je je toevlucht zoekt in comfort food zou ik mij vroeger gestort hebben op een volledige doos melocakes of een grote zak M&M’s. Af en toe heb ik hier toch nog last van, maar krijg ik het toch niet over mijn hart om gewoon snoep te kopen. Op die momenten eet ik chocolade van meer dan 70% cacao. Mijn favorieten zijn de “raw” chocolade van Loveshock en de 92% cacao van Vivani, beide gezoet met kokosbloesemsuiker. Andere goede alternatieven zijn chocolade met stevia of van 100% cacao.

Vaak hoor ik het excuus dat zwarte chocolade veel te bitter is. Je moet ongeveer 10 keer iets proeven voordat je de smaak gewoon wordt. Alles went uiteindelijk ;-). Vergeet niet, hoe minder cacao, hoe meer suiker erin zit! Als je chocolade koopt kan je best letten op het cacaogehalte en op het aantal ingredienten. Hier geldt, hoe meer cacao en hoe minder ingredienten, hoe beter. Neem bijvoorbeeld de fondant en noir de noir van Cote d’or. Volgens de verpakking bevatten ze respectievelijk 48% en 56% cacaobestanddelen. De ingrediëntenlijst ziet er voor beiden als volgt uit: suiker, cacaomassa, cacaoboter en magere cacao. Dat wil dus zeggen dat deze chocolade voor ongeveer de helft uit suiker bestaat. Dit soort chocolade kan je dus best vermijden.

Welke “gezonde” chocolade eet jij graag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.