Geplaatst op Geef een reactie

Ben je lief genoeg voor jezelf?

[easy-image-collage id=1261]

 


Veel mensen zijn heel streng voor zichzelf, leggen de lat enorm hoog, willen alles perfect doen en iedereen plezieren. Dit leidt tot een hoop stress en kan zelfs uitmonden in een depressie. Hoe kan je voor anderen blijven zorgen als je dit niet eerst voor jezelf doet? Enkele tips om de stress de baas te blijven.

 

Luister naar jezelf. Iedereen heeft overal wel een mening over en die wordt te pas en te onpas verkondigd. Dat mag natuurlijk, maar laat je leven er niet door beïnvloeden. Belangrijker is dat je bij jezelf nagaat wat jij wil en wat jij belangrijk vindt. Steek geen tijd en energie in zaken waarvan je denkt dat je ze moet doen omdat het zo hoort of omdat het van je verwacht wordt.

Laat het los. Heb je een fout gemaakt of liep iets niet zoals gepland? Blijf niet eindeloos sakkeren over hoe het wel had moeten lopen of jezelf verwijten maken. Wat voorbij is is voorbij. Je kan het toch niet terugdraaien. Uit fouten kan je veel leren en diezelfde fout maak je meestal geen tweede keer meer.  

Nobody is perfect. Neem genoegen met ‘goed is goed genoeg’. Het perfectioneren van iets vergt meestal 80 % van de totale tijd die je erin gestoken hebt. Deze tijd kan je ook voor iets anders gebruiken. Perfect voor de één is onvolledig in de ogen van de ander. Het zal nooit voor iedereen ‘perfect’ zijn. 

ME-time. Reserveer iedere dag 30 minuten exclusief voor jezelf. Zet het desnoods in je agenda als dit je niet haalbaar lijkt. Doe dingen die voor jou echt belangrijk zijn. Neem een ontspannen douche of bad, lees een boek of tijdschrift, mediteer, drink je favoriete thee, luister naar je favoriete muziek, maak een wandeling met de hond, ga joggen of koop iets moois voor jezelf.

Wees dankbaar. Bedenk iedere ochtend na het opstaan waarvoor je die dag dankbaar bent. Dit zorgt dat je stilstaat bij de positieve dingen in je leven.

Plan positieve energie. Maak in je agenda op regelmatige basis plaats voor activiteiten die je positieve energie geven. Activiteiten waarvan je blij wordt en een opgeladen gevoel aan overhoudt. Een dagje shoppen, een avondje uit met vriendinnen, een candle light diner met je liefje of een ontspannende massage. Door deze activiteiten op regelmatige basis in te plannen zorg je dat je positieve energieniveau opgeladen blijft. Dit zorgt dat je in moeilijke periodes of crisissituaties beter om kan met stress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.