Geplaatst op 2 reacties

Hoe kies je een veilige zonnecrème?

 

[easy-image-collage id=562]


Hoezo, een veilige zonnecrème? Mét zonnecrème is toch altijd veiliger dan zónder, denk je nu misschien? Dat is waar we al jaren mee opgegroeid zijn, maar lees hier waarom je je beter niet altijd direct insmeert.

 

Er bestaan chemische en minerale zonnefilters. Maar eerst even kort wat uitleg over de straling van de zon. De meest gekende ultraviolet (UV) straling van de zon zijn UVA en UVB.

  • 95 % van de zonnestralen bevat UVA-straling. Deze zorgt voor vroegtijdige huidveroudering. De ‘A’ in UVA staat daarom voor ‘Aging’. 
  • UVB-straling bedraagt minder dan 5 % van de zonnestralen, veroorzaakt huidverbranding en zorgt voor de aanmaak van vitamine D. De ‘B’ in UVB staat voor ‘Burning’. Een teveel aan verbranding kan DNA-schade en uiteindelijk ook kanker veroorzaken. Een beperkte hoeveelheid UVB-straling zorgt voor een hogere melanineproductie, waardoor de huid bruin wordt. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid, want melanine is een uitstekende UV-filter. Mensen met een lichte huidskleur hebben daarom ook meer risico op huidkanker, dan mensen met een donkere huid die al meer melanine bevat.

Vroeger dacht men dat UVA-straling veel minder schadelijk was dan UVB, omdat het de huid niet verbrandt en net het verbranden van de huid gelinkt wordt aan huidkanker. Daarom bevatten de meeste klassieke zonnecrèmes voornamelijk een UVB-filter. Ondertussen heeft men ontdekt dat UVA-straling heel diep in de huid kan binnendringen en zo ook DNA-schade en kanker kan veroorzaken. UVA-straling gaat trouwens ook door glas. Dus urenlang binnenshuis achter glas in de zon zitten is niet zo’n goed idee en kan evenveel schade aanrichten als in de directe zon te zitten.

SPF of Sun Protection Factor

De SPF is een getal dat de graad van bescherming tegen verbranding door de zon aangeeft. Als je normaal na 10 minuten volle zon al verbrandt en je vervolgens insmeert met een zonnecreme met SPF 4, dan zorgt dit ervoor dat je pas na 40 minuten volle zon zal verbranden. Het verlengd dus de tijd die nodig is om je huid te verbranden, maar het zegt helemaal niets over de bescherming tegen UVA-straling.

 

Chemische en minerale zonnecrèmes

De chemische zonnecrèmes zijn deze die we al jaren gebruiken en waarbij de zonnefilter in je huid trekt. Bij contact met UV-straling gebeurt er een chemische omzetting waarbij de zonne-energie geabsorbeerd wordt en vervolgens weer afgestaan wordt in de vorm van warmte. Deze filter heeft 30 minuten nodig om in je huid te trekken. Vandaar het advies om je hiermee al een half uur voordat je in de zon gaat, in te smeren. Enkele bekende chemische filters zijn Mexoryl en PABA. 

Chemische zonnefilters kunnen huidirriterend zijn en sommigen dringen door tot in onze bloedbaan en kunnen zo onze hormoonhuishouding verstoren. Sommige chemische filters zijn zo onstabiel dat ze net het risico op kanker zouden kunnen verhogen. 

De werking van de chemische filter is na een bepaalde tijd uitgewerkt, waardoor je dus om de 2u opnieuw zou moeten smeren. Chemische filters zitten in het overgrote deel van de zonnecrèmes die in de apotheek of supermarkt te koop zijn zoals van Vichy, La Roche Posay, Ambre solaire van Garnier, Nivea en L’Oreal. En vaak dus enkel met UVB-blokking.

 

werking_minerale_filters_zonnebrand_460

 
Minerale filters zoals titaan- en zinkoxide blijven liggen op de huid en reflecteren zowel UVA- als UVB-stralen zoals een spiegel. Ze werken onmiddellijk en zijn langer effectief. Je hoeft dus niet heel de dag lopen te smeren (behalve als je in het water bent geweest natuurlijk). Een esthetisch nadeel van deze minerale filters is dat ze een wit laagje achterlaten op je huid. De technologie staat gelukkig niet stil, dus een aantal merken waaronder Lovea, verkopen minerale zonnecrème die geen of bijna geen wit laagje achterlaat. Hoe hoger de SPF, hoe moeilijker dit wel is. Om deze zonnecrèmes minder wit te maken, worden de titaan- en zinkoxiden als nanopartikels geproduceerd. Deze kunnen wel schadelijk zijn bij inhalatie. Koop minerale zonnecrèmes dus best niet als spray. Deze zonnecrèmes dringen niet in de huid en hebben dus geen neveneffecten zoals de chemische filters. Op de verpakking staat duidelijk vermeld dat het om minerale filters gaat en ook hier geldt, hoe minder ingrediënten, hoe beter. Enkele veilige merken zijn: Lovea, Biosolis en Ecocosmetics. 
 
Wil je dus graag een veilige zonnecrème kopen, zeker ook voor onze kleintjes, let dan op het volgende:
– kies een minerale zonnecrème
– met UVA- en UVB-blokking
– met natuurlijke en/of biologische ingrediënten (liefst zo weinig mogelijk ingrediënten)
– als creme en niet als spray
 
Uiteindelijk wil je toch een zonnecrème die je beschermt tegen de zon en niet eentje die je onrechtstreeks via een andere weg ziek maakt?!
 

2 gedachten over “Hoe kies je een veilige zonnecrème?

  1. welke raad je aan voor volwassenen ?

    1. Bovenstaande veilige merken hebben ook een gamma voor volwassenen. Allemaal te koop bij bio- en/of natuurwinkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.