Geplaatst op Geef een reactie

Feiten en fictie over de zon en vitamine D

1369377325_90988


Een zomerse dag. Je stapt naar buiten en voelt de warme zonnestralen op je huid. Heerlijk. Je sluit je ogen en geniet volop van het moment. We zouden dit meer moeten doen. Onbeschermd met onze huid in de zon lopen, bedoel ik dan. Als de zon op onze huid schijnt, zetten de UVB-stralen cholesterol in onze huid om in het hormoon vitamine D. Dit wordt tegengehouden door zonnecrème te smeren nog voor we buitenkomen. In deze blogpost worden enkele vooroordelen, waar de meesten van ons mee opgegroeid zijn, ontkracht. 

Vooroordeel 1: onbeschermd in de zon is per definitie ongezond.

De zon is voor ons zo vanzelfsprekend geworden, dat we nogal eens vergeten hoe essentieel ze is voor onze gezondheid. Ze heeft niet alleen effect op ons humeur en ons sociaal leven, maar is ook enorm belangrijk voor ons immuunsysteem, hormoonhuishouding en botopbouw. Een regelmatige blootstelling aan een verstandige hoeveelheid direct zonlicht is dus nodig voor een optimale gezondheid. Het advies om de zon volledige te mijden lijkt achterhaalt. Je zou er (met mate!) van moeten genieten. Bijvoorbeeld door 3 tot 4 keer per week 15 tot 30 minuten zomerzon op je blote armen, benen en gezicht te laten schijnen. Voorkom wel dat je verbrand!
 

Vooroordeel 2: als ik evenwichtig eet, dan krijg ik voldoende vitamine D binnen.

Tenzij je iedere dag een paar kilo vette vis, een aantal eieren en een berg paddenstoelen naar binnen werkt, slaag je er niet in om je dagelijkse hoeveelheid vitamine D op te halen. Wist je dat de vitamine D-aanmaak door de zon een natuurlijke grens heeft? Zodra je lichaam er genoeg van heeft aangemaakt, stopt het proces. Je kan dus geen overdosis vitamine D krijgen van natuurlijk zonlicht alleen. 


Vooroordeel 3: Zonnecrèmes beschermen tegen huidkanker.

Melanomen, zeg maar de gevaarlijkste vorm van huidkanker, ontstaan vaak op plaatsen waar de zon zelden schijnt, zoals de rug, het kruis, de voetzolen en dijen. Het hoogste risico hebben mensen die nooit buitenkomen en dan, tijdens hun 2 weken vakantie, liggen te bakken in de zon van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Ondanks de aanbevelingen om uit de zon te blijven en het gebruik van zonnecrème, is het aantal mensen dat door melanomen overlijdt blijven stijgen sinds de jaren 70. Er is eigenlijk helemaal geen bewijs dat zonnecrèmes het ontstaan van melanomen voorkomt. In Europa komen melanomen meer voor op de noordelijke breedtegraad waar beduidend minder zon is. Mensen die altijd in de zon leven hebben duidelijk minder kans om de ziekte te ontwikkelen. Het komt erop neer dat een tekort aan zonlicht voor meer ziektes en overlijdens zorgt, dan een te veel aan zonlicht.


Hoe kan je op een zonnige dag toch veilig vitamine D opdoen?

  • spendeer 15 – 30 minuten in de zon zonder zonnecrème. Hiervoor hoef je niet speciaal in de zon te gaan zitten. Naar de bushalte stappen of je kind van school halen kunnen al voldoende zijn.
  • mijdt de piekuren (tussen 12:00 en 15:00) 
  • breng zoveel mogelijk tijd buiten door, maar in de schaduw. Door weerkaatsing vang je ook zonnestralen op.
  • draag beschermende kleding en hoedjes en draag tijdens het zwemmen in openlucht UV-bestendige zwem-T-shirts.
  • Wil je toch ‘in’ de zon zitten, kies dan voor een veilige zonnecrème.

 

 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.