Geplaatst op Geef een reactie

Het belang van etiketten te lezen

voedingswaardetabel-jam


De wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert dat volwassenen per dag slechts 24 g of 6 koffielepels toegevoegde suiker mogen eten om gezond te blijven (bij een inname van 2000 kcal). Kleine kinderen (0 – 3 j) hebben een calorie-inname van 1000 kcal en zouden dus slechts 12 g of 3 koffielepels toegevoegde suiker per dag mogen eten! Met toegevoegde suiker wordt alle suiker bedoeld die niet van nature aanwezig is in het product. Dus suiker en koolhydraten in groenten, fruit, noten en granen tellen niet mee.

 Veel mensen kopen bewust ‘gezond’ eten, maar ze lezen de etiketten niet. In alle mogelijke voedingsmiddelen, zelfs deze waarvan je het totaal niet verwacht, wordt er suiker aan toegevoegd. Het moeilijke is dat er niet gewoon ‘suiker’ op de ingrediëntenlijst staat, maar 1 van de tientallen andere namen die suiker ook kan hebben. 

Daarom is het belangrijk om etiketten te leren lezen. Ze bestaan uit een ingrediëntenlijst, waarop de ingrediënten in dalende volgorde van hoeveelheid staan. Dat wil zeggen dat het ingredient waarvan er het meeste in zit als eerste staat. Daarnaast bevat het etiket nog een voedingswaardetabel waarop de calorieën, vetten, koolhydraten, vezels, eiwitten, zout, vitaminen en mineralen vermeld staan. Bij koolhydraten wordt er een onderscheid gemaakt tussen koolhydraten en suikers. Met suiker wordt meestal de snelle suiker bedoeld die snel verteerd wordt en dit is dan ook meestal de toegevoegde suiker. 

Om een idee te geven hoeveel toegevoegde suiker je onbewust kan binnenkrijgen, volgt hier een voorbeeld van een dagmenu van iemand die ‘denkt’ gezond te eten. TS = toegevoegde suiker en natuurlijke suikers worden niet meegeteld. In de voorbeelden heb ik telkens de verschillende benamingen voor suiker aangeduid en de hoeveelheid toegevoegde suiker die er maximaal kan inzitten. 

Ontbijt:

 • muesli met gedroogd fruit (Lidl) – portie van 60 g — 15 g TS             
 • amandelmelk (Alpro) – portie van 200 ml — 6 g TS
 • banaan

Totale toegevoegde suikers — 21 g

[easy-image-collage id=506]

 

10-uurtje:

 • Danio met mango en kiwi (Danone) – portie van 180 g — 27,9 g TS
 • Kop kruidenthee met een lepel honing — 7 g TS

Totale toegevoegde suikers — 34,9 g

[easy-image-collage id=514]

 

Lunch:

 • 4 sneden volkoren brood met 4 sneden kalkoenfilet — 3 g TS
 • kant-en-klare soep (Knor) – per portie van 250 ml — 11 g TS
 • 2 glazen water

Totale toegevoegde suikers — 14 g  

[easy-image-collage id=519]

 

Vieruurtje:

 • mueslireep met amandelen en chocolade (Kellogg’s) – portie van 32 g — 8 g TS
 • glas ongezoet fruitsap (Lidl) – portie van 250 ml — 29,5 g TS

Totale toegevoegde suikers — 37,5 g 

[easy-image-collage id=532]

De suikers in fruitsap worden wel meegeteld als toegevoegde suiker, omdat er in fruitsap zo’n grote hoeveelheid suiker zit dat het ongezond is. In 1 glas fruitsap zit mogelijk sap van 5 appelsienen. Zoveel zou je nooit in 1 keer opkrijgen, terwijl je wel makkelijk 2 glazen fruitsap kan opdrinken. Fruitsap bevat eigenlijk evenveel suiker als frisdrank!

Avondmaal:

 • pasta met verse groenten
 • kant-en-klare tomatensaus (Miracoli) – portie van 125 g — 7,3 g TS               
 • spekreepjes (Lidl) – portie van 125 g — 0,6 g TS
 • blikje frisdrank (Coca Cola) – portie van 330 ml — 35 g TS

Totale toegevoegde suikers — 42,9 g

[easy-image-collage id=525]

De persoon denkt dat hij de hele dag gezond gegeten heeft, dus veroorloofd zich een blikje cola bij het avondeten om de dag mee af te sluiten. Hij beseft echter niet dat als alles wordt opgeteld we aan een som van 150,3 g toegevoegde suiker komen!!!! Dit is meer dan 6x de aanbevolen hoeveelheid. Best wel choquerend hè? Aangezien de overheden en voedingsindustries niet direct geneigd zijn om de hoeveelheid toegevoegde suiker te minderen, is het dus aan ons om zelf actie te ondernemen!

Ik wil wel nog even vermelden dat ik geen enkel merk of winkelketen wil viseren. Feit is dat zowel in merk- als witte producten veel suiker wordt toegevoegd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.