Geplaatst op Geef een reactie

Drink je wel voldoende water?


Zo’n 75 % van ons lichaam bestaat uit water. Dus voldoende drinken en je vochtbalans in evenwicht houden is een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid. Voldoende vochtinname is van belang voor een goede spijsvertering, spiercontractie, bloedcirculatie, temperatuurregeling, werking van het zenuwstelsel, absorptie van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen. Je hebt het dus echt nodig om in leven te blijven. Je kan uiteindelijk ook maar zo’n 3 dagen zonder water terwijl je echt wel een aantal weken zonder eten kan. Gelukkig heeft je lichaam een ingebouwd ‘dorst’ mechanisme dat waarschuwt als je extra vocht nodig hebt. 

 

Wat gebeurt er als je te weinig of te veel drinkt?
Als je niet genoeg water drinkt, kan je lichaam niet alle afvalstoffen verwijderen. Het zal ook overschakelen op een soort overlevingsmechanisme dat al het aanwezige water vasthoudt om de belangrijkste organen van water te voorzien. Typische symptomen van te weinig drinken zijn: een droge mond, honger, vermoeidheid, spierpijn, krampen, duizeligheid, depressieve gevoelens, angsten, te snelle hartslag of misselijkheid. Voel je je dus moe, heb je honger, spierkrampen of voel je hoofdpijn opkomen? Drink dan eerst eens een glas water en wacht enkele minuten. Vaak zul je zien dat je je dan al een stuk beter voelt.
 
De meesten mensen hebben een tekort aan vocht. Als ze plots beslissen om meer water te gaan drinken (door bvb. een nieuw dieet), dan wordt er al snel overdreven en ineens te veel water gedronken. Als je plots te veel water drinkt kan je hyponatriëmie krijgen. Dit is een tekort aan natrium (zouten) in je bloed. Natrium regelt de vochtopname in je cellen en als dit verstoort raakt kan dit in het ergste geval leiden tot hersenschade, coma en zelfs tot de dood. 
 
 
Hoeveel moet je eigenlijk drinken? 
Je hoort overal verschillende, soms tegenstrijdige meningen over hoeveel water je zou moeten drinken:
– Ieder uur dat je wakker bent een glas water
– 1,5 tot 2 liter water bovenop alle andere vloeistoffen
– Enkel drinken als je dorst hebt
 
Er zijn in ieder geval een aantal externe factoren die ook meespelen. Je zal meer dorst krijgen en dus ook meer moeten drinken, als je veel vocht verliest. Bijvoorbeeld bij warm weer, bij grote inspanning waarbij je veel zweet, na het eten van gezouten voeding of bij koorts, diarree of braken. 
Je geslacht speelt ook een rol. Vrouwen hebben een andere vochtregulatie dan mannen door hun hormonale cyclus en zullen meer vocht vasthouden net voor hun menstruatie. Ook je gewicht en lengte speelt een rol. Hoe groter en zwaarder, hoe meer vocht je nodig hebt.
 
 
Hoe weet je of je voldoende drinkt? 
Eigenlijk kan je heel simpel naar de kleur van je urine kijken. Als deze kleurloos tot lichtgeel van kleur is zit je goed. Is je urine donkergeel, oranje of bruin gekleurd, dan is het hoog tijd om wat extra te drinken.
 
 
Moet je enkel water drinken?
Nee, ook ander vocht telt mee bij je dagelijkse vochtinname. Als je voldoende fruit en groenten eet kan je hieruit al 20 % van je vocht halen. Ook soep, koffie, thee, plantaardige melk en andere dranken tellen mee, maar water is natuurlijk gezonder dan bvb. frisdrank of koffie. Frisdranken, fruitsappen en sportdranken bevatten al snel te veel suiker en zijn daarom niet aan te raden. Koffie en groene of zwarte thee bevatten cafeïne en theïne en kan je best in beperkte mate drinken. Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect en telt dus niet mee. Een ‘kater’ is trouwens niet meer dan hoofdpijn die ontstaat door een vochttekort na het drinken van ‘teveel’ alcohol en ‘te weinig’ water om dit vochttekort op te vangen. 
 
 

[easy-image-collage id=1448]

 

Tips om water drinken aantrekkelijker te maken.
 
– Kies een leuke doorzichtig drinkfles. Beslis voor jezelf hoe vaak je je fles leeg wil hebben per dag. Bijvoorbeeld 1x in de voormiddag, 1x in de namiddag en 1x ‘s avonds. Door te visualiseren krijg je een beter zicht op hoeveel je al gedronken hebt. Daarom kies je ook best een doorzichtige fles, dan zie je hoeveel er nog in zit. De flessen van Contigo en Tupperware zijn zeer handig om mee te nemen in de auto, op reis of naar je werk.
 
– Vind je gewoon water maar niks? Voeg er dan een smaakje aan toe. Geen siroopjes, maar verse kruiden, groenten of fruit, zoals munt, citroen, komkommer, watermeloen of gember. Wees matig met zoet fruit, want de fruitsuikers diffunderen in je water waardoor dit uiteindelijk evenveel suiker gaat bevatten als frisdrank of fruitsap.
 
–  Vergeet je te drinken? Zet dan een aantal keer per dag een alarm dat je eraan herinnert.
 
 
Mijn advies?

Start de dag met 2 grote glazen water, eventueel met wat citroensap. Hierdoor rehydrateer je jezelf terug na een hele nacht zonder vocht. Drink vervolgens als je dorst hebt, maar zorg wel dat je steeds water bij de hand hebt, zodat je ook kan drinken als je dorst hebt. Bereken met deze formule (lichaamsgewicht x 0,044) hoeveel liter vocht je nodig hebt en probeer dit te benaderen, maar maak er zeker geen strijd van.

 

Wat doe jij om voldoende vocht binnen te krijgen?
 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.