Geplaatst op Geef een reactie

Digital detox

digital-detox-2-638


Rust is ongelofelijk belangrijk voor een gezond en gelukkig leven. In deze digitale wereld krijgen onze hersenen nog amper de tijd om te bekomen van reclame, nieuws, muziek en social media. De blauwe schermen van tv, smartphone, tablet en laptop achtervolgen ons tot in de slaapkamer en zorgen ervoor dat we slecht en veel te weinig slapen. Voor een kwalitatief goede nachtrust kan je best een uur voor het slapengaan geen blauwe schermen meer bekijken. Dus geen films in bed kijken, nog snel je mails checken of de krant lezen op de tablet. De beste manier om de avond af te sluiten is door iets ontspannends te lezen, liefst fictie. E-readers met veilige achtergrondverlichting zijn hier ideaal voor.

Om meer inhoud/zin aan ons leven te geven hebben we besloten om op alle vlakken een digitale detox door te voeren. Zo hebben we al 4 jaar lang geen live tv meer gekeken. Naast een suikerverslaving had ik ook een serieuze tv-verslaving. Als er een AA voor tv-verslaafden zou bestaan, dan was ik er zeker lid van geweest. 3 tot 4 uur per dag tv kijken was geen uitzondering. Nu kijken we af en toe nog eens naar een serie of film, maar dit gebeurt dan op de laptop. De vraag die ik meestal krijg als ik tegen iemand zeg dat we geen tv kijken is: “Wat doen jullie ‘s avonds dan?” Wel, er zijn zoveel gezonde en gezellige dingen die je kan doen ipv tv kijken. Met elkaar babbelen, spelen, sporten, lezen, tja en er zijn ook nog de was en de plas. Wij maken bijvoorbeeld vaak na het avondeten nog een wandeling. Zo krijgen we beweging, frisse lucht, vitamine D en babbelen we ondertussen over hoe onze dag is geweest.

Als we met het gezin bezig zijn (eten, spelen, uitstap) proberen we dit ook zo bewust mogelijk te doen en niet ondertussen te telefoneren, e-mails te checken of op internet te surfen.

Ook Facebook moest eraan geloven. Gedaan met dagelijks uren naar het leven van anderen te staren, terwijl je eigen leven onbenut voorbij tikt. Hetzelfde met de krant. De problemen van anderen zijn de ene dag nog spectaculairder dan de andere, maar echt gelukkig word je er niet van. Dan kan je beter een goed boek lezen of een ontspannende film kijken.

Om tijdens onze vakantie echt te kunnen ontspannen, hebben we de digitale detox nog een beetje opgevoerd. Geen tv, krant, internet, mails, zelfs de gsm voor het grootste deel in flight mode. Dan merk je pas hoeveel tijd je er per dag mee bezig bent, hoe verslavend het allemaal is en dat het ook anders kan. Het is best wel ontspannend om je niet druk te hoeven maken om wat er rondom je en aan de andere kant van de wereld gebeurt, maar om enkel te doen waar je op dat moment zin in hebt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.