Bloemkoolpuree, het perfecte alternatief voor aardappelpuree

[easy-image-collage id=390]


Er zijn nu eenmaal gerechten waar verplicht puree in of bij moet. Zoals witloof met ham en kaassaus, prei met gehakt en puree in de oven of puree met zuurkool en worst. Zoete aardappelen zijn hiervoor niet altijd geschikt, maar bloemkool wel. Door zijn eerder neutrale smaak, proef je bijna geen verschil ;-). De textuur lijkt op een zachte mousselinepuree. Om het geheel wat smeuïger te maken kan je er wat room of (schapen)kaas aan toevoegen (indien je zuivel kan of wil eten). Je kan er natuurlijk ook altijd wat kokosroom aan toevoegen, maar de kokossmaak is moeilijker te verbergen dan de bloemkoolsmaak ;-). Het is zelfs makkelijker te maken omdat je geen aardappelen hoeft te schillen. Gewoon diepgevroren bloemkool (die al gewassen en gesneden is) in een pot met kokend water, kruiden, mixen en klaar!

En waarom kan je aardappelpuree (of aardappelproducten in het algemeen) best vervangen? Naast het feit dat gewone aardappelen veel koolhydraten bevatten, hebben ze ook een natuurlijk afweermechanisme tegen insecten en bacteriën: solanine genaamd. Als wij, mensen, aardappelen eten kunnen we hiervan lekke darmen krijgen. Dat wil niet zeggen dat we automatisch diarree of buikpijn krijgen, maar wel dat ons immuunsysteem heel hard moet werken om de gaten die in onze darmen ontstaan, af te schermen. Hierdoor kan er een chronische ontsteking ontstaan die verder aanleiding kan geven tot allerlei gezondheidsklachten die op het eerste zicht niks met onze darmen te maken hebben, zoals hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, diabetes en kanker.

Bloemkool bevat deze gifstoffen niet, heeft maar 1/10 de van het aantal koolhydraten van aardappelen en wel 3 keer zoveel vitamine C. Een perfect alternatief dus!

Recept Afdrukken
Bloemkoolpuree
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Kook de bloemkool voor 20 min. in gezouten water of tot hij gaar is
  2. Giet het water af
  3. Voeg ghee of kokosolie, nootmuskaat, peper en zout toe en mix met een staafmixer
Notities

Voor knolselderpuree, vervang je de helft van de bloemkool door knolselder. Voor pastinaakpuree, vervang je 300 g bloemkool door pastinaak.

Deel dit Recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.